Zaalhockey
Tijdens de winterperiode gaan de meeste teams de zaal in en zetten hun hockeycarrière daar voort.
Zaalhockey is anders dan veldhockey. Het is snel, je hebt een ander type stick nodig en er gelden iets andere spelregels. Zaalhockey is vooral heel leerzaam en leuk!
Voor zaalhockey wordt een aparte contributie geheven. Deelname is weliswaar niet verplicht, maar bestuur, TC en zaalcommissie gaan er in principe van uit dat alle teams in de categorieën E t/m A de zaal in gaan.
Spelregels
Zaalhockey is anders dan veldhockey: minder spelers, een kleiner veld, balken op de zijlijnen en een andere uitrusting. Het spel gaat sneller, wat vraagt om andere techniek, tactiek en spelregels. Bij scheidsrechters, spelers, ouders en supporters neemt het spelplezier toe indien iedereen de regels kent (zie website KNHB).
Zaaluitrusting
Vanwege mogelijke schade aan de vloer en het gebruik van andere hockeytechnieken wordt in de zaal een andere uitrusting gebruikt. In ieder geval geldt dat alles goed schoon moet zijn, voordat je de zaal in gaat. Naast CMHC tenue, een bitje en scheenbeschermers is het volgende van toepassing:
- Zaalstick
De zaalstick heeft een andere vorm en is platter en lichter dan de veldstick.
- Handschoen
In de zaal loop je meer risico dat je een bal of stick tegen je de buitenkant van – veelal je linker – hand krijgt. Bij CMHC stellen we het gebruik van de zaalhandschoen verplicht.
- Bidons
In de zaal mag geen drank of etenswaar worden meegenomen. Alleen de afsluitbare bidon is toegestaan. Een bidonkrat waarin alle bidons worden bewaard, is dan een handig hulpmiddel.
- Ballen
De materiaalcommissie stelt speciale zaalballen beschikbaar:
- Rode of blauwe trainingsballen: deze zijn voor algemeen gebruik en moeten retour in de trainingscontainer.
Deze ballen zijn niet bestemd om in te spelen voorafgaand een wedstrijd!
- Gele inspeel-/wedstrijdballen: ieder zaalteam krijgt een beperkt aantal ballen in bruikleen.
Let op dat alle ballen retour komen.
- Zaalschoenen
De schoenen dienen geschikt te zijn voor zaalsport en mogen niet buiten worden gebruikt. De schoenen hebben een lichte zool (niet zwart ivm streepvorming).
Ook coaches, zaalleiding en scheidsrechters dienen op zaalschoenen de zaal te betreden.
- Aangepaste keeperuitrusting
De keeperuitrusting moet helemaal schoon zijn en voorzien van zaalhoezen (om over de vloer te kunnen sliden) en zaalriempjes. Gebruik van riempjes met metalen of hard plastic gespen is niet toegestaan. Ook niet als deze zijn afgetaped!
Naast de coach zal ook de zaalbeheerder op een juiste en schone uitrusting toezien. En voldoet deze niet, is de kans groot dat de toegang wordt ontzegd.
Gebruik van zaalfaciliteiten
Net als vele verenigingen huurt CMHC de zaalfaciliteiten (sportvloer, kleedruimten, tribune). Naast de zaalbeheerder dienen wijzelf ook toe te zien op juist gebruik. Enkele tips:
- Zand heeft het effect van schuurpapier. Zorg dus voor een schone uitrusting;
- De zaalfaciliteit is geen speeltuin. We komen hier om hockey te spelen of om naar hockey te kijken;
- Bescherm deuren en andere kwetsbare delen tegen ballen met bijvoorbeeld matten;
- Neem geen drank en etenswaar mee de zaal in. Alleen een bidon is toegestaan;
- Laat geen waardevolle spullen achter in de kleedkamer. Geef deze af aan trainer of coach.
- Heren- en dameskleedkamers zijn gescheiden. Betreden van de andere kleedkamers door spelers en begeleiding is NIET toegestaan!
Ieder zaalteam krijgt de mogelijkheid om één uur in de zaal te trainen. In het trainingsschema is dit exact ingepland. Zonder toestemming van de zaalcommissie is het niet mogelijk dat teams onderling trainingsmomenten ruilen.
Naleving van begin- en eindtijden luistert in de zaal wat nauwer dan op het veld. Het kan zijn dat een andere sport voor of na het zaalhockey ingepland staat. Houdt hier dus rekening mee. Daarnaast hebben verschillende teams tijd nodig om de zaal op en/of af te bouwen. Deze ombouw dient binnen de gestelde start- en eindtijden te worden uitgevoerd.
Geadviseerd wordt om naast de zaaltraining niet nog op het veld te trainen. Wel kan bij bijvoorbeeld bij een sportschool een kracht en/of looptraining worden gevolgd.
Team en wedstrijden
Op een wedstrijddag speel je met je team tegen twee andere teams in een bloktijd van 2 uur (drieluik). Per team mogen maximaal 12 spelers de zaal in (overige spelers dienen op de tribune plaats te nemen). In het veld staan 6 spelers opgesteld (1 keeper, 5 veldspelers). Zaalhockey is een intensieve sport, waarbij hoogfrequent gewisseld wordt.
Tijdens de competitie speelt ieder team zo’n 12 wedstrijden verdeeld over 6 wedstrijddagen. Een wedstrijd duurt exact 30 minuten, gevolgd door 10 minuten pauze tot de volgende wedstrijd. Halverwege de wedstrijd wisselen de twee scheidsrechters van helft. Behalve binnen de Topklasse wordt tijdens de wedstrijd de klok nooit stilgezet.
Zaalleiding
Tijdens het ieder wedstrijdblok (2 uur) is een zaalleiding aanwezig. Deze zaalleiding zijn veelal twee ouders uit het team dat op de thuislocatie speelt. De coach of teammanager zal hiervoor een indeling maken. De zaalleiding:
- Zit achter de wedstrijdtafel en ziet toe op start- en eindtijden van de drie wedstrijden;
- Beheert de wedstrijdballen en wedstrijdadministratie;
- Houdt het scorebord bij;
- Ondersteunt bij het invullen van het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF);
- Begeleidt de opbouw / afbouw van de zaal (zaalbalken, banken, goals, matten);
- Houdt toezicht op juist gebruik van zaal en kleedkamers (afval, schade, vernieling).