header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Arbitrage en scheidsrechters

Fair play

Hockeywedstrijden moeten op een open, eerlijke en sportieve manier verlopen. We komen immers allemaal voor een leuke wedstrijd naar de club.

Alle hockeyclubs in Nederland hebben dan ook met elkaar afgesproken dat elke wedstrijd, vanaf de D-jeugd tot de senioren, wordt begeleid door een gekwalificeerde scheidsrechter. Dat zijn nogal wat wedstrijden, en daarom moeten leden vanaf de B-lijn meehelpen. Ook niet-spelende leden en ouders en verzorgers zijn van harte welkom om te ondersteunen als scheidsrechter.

Bij arbitrage gaat het om het in goede banen leiden van een wedstrijd conform het spelreglement van de KNHB. Kennis van de spelregels, sportiviteit, onpartijdigheid, betrouwbaarheid, scherpte en controle zijn belangrijke kenmerken waarover een scheidsrechter moet beschikken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bondsscheidsrechters en clubscheidsrechters.

Clubscheidsrechters
Voor de wedstrijden die niet onder tophockey vallen, moet de club zelf scheidsrechters regelen. Goed opgeleide clubscheidsrechters zijn dus onmisbaar.

Bij de jongste jeugd (t/m E8-tallen) worden wedstrijden begeleid/gefloten door een ouder uit het eigen team en een ouder uit het bezoekende team. Samen maak je eerst wat afspraken, waarbij het doel om het spel goed te leren spelen en spelplezier voorop staan. We noemen dit ook wel ‘coachend fluiten’.

Vanaf D-categorie worden scheidsrechters van buiten het eigen team ingepland.

Zodra je als CMHC lid de B-leeftijd hebt bereikt (15 jaar), ben je verplicht het scheidsrechtersdiploma te halen en wedstrijden te fluiten. De KNHB stelt ook dat vanaf 16-jarige leeftijd alle leden over een scheidsrechterskaart moeten beschikken. 

CMHC beschikt over een scheidsrechterscommissie die zorgt dat scheidsrechters worden opgeleid, beginnende scheidsrechters worden begeleidt, scheidsrechters op het juiste niveau worden ingedeeld, en arbitrage binnen CMHC op een juiste wijze wordt verzorgd. Klik hier voor contactgegevens.

Indeling scheidsrechters
Vanaf de B-leeftijd heb je bij CMHC de verplichting wedstrijden te fluiten. De scheidsrechterindeling volgt het wedstrijdschema. 

Wat te doen bij verhindering
Scheidsrechters worden alleen ingedeeld op momenten dat ze zelf niet hoeven te hockeyen. Ben je niet in staat om je fluitbeurt te verrichten, dan zorg je zelf voor passende vervanging.

Wanneer jij of je vervanger niet komt opdagen om de geplande wedstrijd te fluiten, heeft dit niet alleen consequenties voor de wedstrijd, maar ook voor jezelf, zie het scheidsrechtersbeleid onderaan deze pagina.

Controleer regelmatig de CMHC-app, de website of je mail en handel direct indien je een vervanger moet regelen.

Digitaal wedstrijdformulier
Direct na de wedstrijd voer je als scheidsrechter de stand en eventuele bijzonderheden in via het Digitaal Wedstrijdformulier (DWF) in. Zorg dat je over een inlogaccount en de wedstrijdcode beschikt.

Het DWF is via de website te benaderen of via de app. Zie ook Website & communicatie.